Acasă Articole RTR Irina Georgescu, Mirodenii, bucate, savoare

Irina Georgescu, Mirodenii, bucate, savoare

1233
Rezumat

Tastes, Spices, Flavours

The present article is a literary documentation regarding the diversity of tastes, spices and flavours that are surrounding us, as a significant part of our cultural identity. Seen not only as a primar need to feed ourselves, but also as an important section of our life, food is nevertheless a joy to express ourselves, to imagine new savours and on top of that a key to discover and understand the values of alterity. In literature describing food and drinks means also to reinvent misterious worlds of tastes and fragrances.

Keywords: tastes, flavours, fragrances, Ion Creangă, Mihail Sadoveanu.

Bibliografie
  • M. Bahtin, François Rabelais și cultura populară în Evul Mediu și în Renaștere / François Rabelais and Popular Culture in the Middle Ages and the Renaissance, transl. by S. Recevschi, București, Editura Univers, 1974.
  • Ion Creangă, Povestea lui Harap-Alb / The Story of HarapAlb, in Povești, amintiri, povestiri / Tales, Memories, Stories, București, Cartea Românească, 1989.
  • Mădălina Diaconu, De gustibus. Breviar de gastrosofie / De Gustibus. Breviary of Gastrosophy, Editura Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iași, 2013.
  • Paul Freedman (coord.), Istoria gustului / The History of Taste, transl. by Raluca Cimpoieșu, Andra Stoica, Mădălina Tureatcă, București, Editura Vellant, 2008.
  • Jean-François Gautier, Istoria vinului / The History of Wine, transl. by Monica Frunză, pref. by Robert Tinlot, Iași, Editura Institutul European, 2010.
  • Mihail Sadoveanu, Hanul Ancuţei / Ancuța’s Inn, București, Editura Albatros, 1985.
  • Răzvan Voncu, O istorie literară a vinului în România / A Literary History of Wine in Romania, Editura Curtea Veche, București, 2013.
DISTRIBUIȚI