FIAT LUX!

430
Rezumat

„Am intrat în epoca luminii administrate. Singurul nostru rol este acela de a învârti un comutator. Nu mai suntem decât subiectul mecanic al unui gest mecanic. Nu putem profita de acest act pentru a pretinde a fi, dintr-un orgoliu legitim, subiectul verbului a aprinde”. (Gaston Bachelard, La flamme d’une chandelle, 1961) 

Istoria obiectului de iluminat este una înţesată de evoluţii, de involuţii şi de coexistenţe, arareori punctată de progrese tehnice. O metodă bună de iluminat depinde întotdeauna de preţ, de loc şi de taxe. Nu atât obiectul de iluminat în sine, cât combustibilul sau energia pe care le foloseşte constituie cea mai mare cheltuială. Diferitele tipuri de obiecte de iluminat aveau să apară, se se dezvolte şi, adesea, se dispară şi să reapară în funcţie de disponibilitatea combustibililor pe piaţă şi de preţul acestora.

Contrar credinţei generale, toate tehnicile de iluminat inventate de către om sunt încă în uz şi astăzi, imuabile, la anumite popoare care, din cauza mediului şi a mijloacelor economice, nu îşi permit forme superioare de iluminat. Interesantă este şi frecvenţa cu care strămoşii noştri recurgeau la tehnicile mai rudimentare de iluminat, în momentele în care sărăcia sau izolarea unei societăţi făceau imposibil accesul la combustibili mai performanţi. În mediile urbane, acest fenomen e remarcat în perioada căderii Imperiului Roman, de mai multe ori pe parcursul Evului Mediu şi ulterior, dar şi în timpul marilor războaie din secolele XIX şi XX, când o bună parte din fabrici erau iluminate cu untură râncedă.

Bibliografie
DISTRIBUIȚI