Acasă Articole RTR Felinarele Parisului. Expoziție fotografică

Felinarele Parisului. Expoziție fotografică

384
Rezumat

Alain Joly, înzestrat cu o mare inteligenţă şi cu o imensă sensibilitate, este autorul acestor magnifice fotografii. Alain a ştiut să captureze o anumită atmosferă pariziană, redată cu multă subtilitate şi emoţie. În plină zi sau în plină noapte, aceeaşi preocupare pentru detaliu, pentru compoziţia umbrelor şi a luminilor, face din aceste clişee o operă în adevăratul sens al cuvântului. O anumită nostalgie se degajă din aceste fotografii, conferindu-le un iz de mister şi de viaţă decupată din spaţiul ceţos.

Prezentarea axială sau diagonală a acestor subiecte exprimă dorinţa lui Alain de a pune în evidenţă o compoziţie riguroasă, pe care o stăpâneşte perfect.

Sensibilitatea sa permite astfel stabilirea unui dialog de o extremă fineţe între subiectul său şi mediul în care se află. Am avut imensa plăcere de a-l acompania pe Alain în căutarea felinarelor Parisului, apoi am decis, mânat de o prietenie profundă şi de o puternică admiraţie, să-i aduc un omagiu prin realizarea acestei cărţi, martoră a unui demers original şi reflectare a marii sale personalităţi. 

 

Arh. Alain Grataloup

Bibliografie

D. Bontemps, H. Beylier, Lanternes d’éclairage public. XVIIe et XVIIIe siècles. Potences d’enseignes et de lanternes du XVe au XIXe siècle, Paris 1986

E. Defrance, Histoire de l’éclairage des rues de Paris, Paris 1904

P.M. Gallois, Quand Paris était Ville-lumière, Lausanne 2001

C. Herlaut, L’éclairage à Paris à l’époque révolutionnaire, Paris s.d.

C. Koslofsky, Court Culture and Street Lighting in Seventeenth Cenury Europe, in Journal of Urban History 28 (2002), pp. 743-748.

C. Koslofsky, Evening’s empire : a history of the night in early modern Europe, New York 2011

H. Maréchal, L’éclairage à Paris. Etude technique des divers modes d’éclairage employés à Paris, Paris 1894 L.S. Multhauf, The Light of Lamp-Lanterns: Street Lighting in 17th-Century Amsterdam, in Technology and Culture, 26:2 (1985), pp. 236-252

V. Schivelbusch, Luce. Storia dell’illuminazione artificiale nel secolo XIX, Parma 1984

V. Schivelbusch, The Policing of Street Lighting, in Yale French Studies, 73 (1987), pp. 61-74

 

 

DISTRIBUIȚI