Acasă Articole RTR Aspecte ale imaginarului politic eminescian

Aspecte ale imaginarului politic eminescian

335
Rezumat

Aspects of Eminescu’s political imaginary

Built around certain recurrent myths (the golden age, the hero as a redeemer, otherness), Eminescu’s political imaginary reflects the attitude and political views of a journalist who constantly refuses to be enslaved by the ideological constraints imposed by the two political groups of the time. Due to his journalistic activity, conducted for over seven years, Eminescu becomes the chronicler of the social-political events of his time. The state and its structures, the administration and the social institutions, the governing system, the Romanian people’s geographic and historical background, as well as the cultural and artistic life of the nineteenth century gain enriched values in Eminescu’s publicistic works, regarded as a genuine historical document of that age. The present study aims at presenting some of the structures that substantiate Eminescu’s political imaginary, as pointed out by the articles published by the poet in the journals of his time.

Keywords: political imaginary, myth, Mihai Eminescu, journalism, journalistic discourse.

Bibliografie

A.Surse:

  • Eminescu 1980: Mihai Eminescu , Opere/ Works vol. IX, Bucureşti, Editura Academiei.
  • Eminescu 1989: Mihai Eminescu, Opere/ Works vol. X, Bucureşti, Editura Academiei.
  • Eminescu 1984: Mihai Eminescu , Opere/ Works vol. XI, Bucureşti, Editura Academiei.
  • Eminescu 1985: Mihai Eminescu, Opere/ Works vol. XII, Bucureşti, Editura Academiei.
  • Eminescu 1985: Mihai Eminescu, Opere/ Works vol. XIII, Bucureşti, Editura Academiei.

B. Literatură secundară

Baciu Rodica-Magdalena, Conştiinţă critică şi viziune tragică în publicistica eminesciană/ Critical consciousness and tragic vision in Mihai Eminescu’s journalistic works, Editura Universitaria, Craiova, 2005, p. 140.

Boia Lucian, Pentru o istorie a imaginarului/ For a history of the imaginary, Editura Humanitas, Bucureşti, 2000.

Durand Gilbert, Structurile antropologice ale imaginarului/ The Anthropological Structures of the Imaginary, traducere de Marcel Aderca, Univers Enciclopedic, Bucureşti, 1998.

Eliade Mircea, Aspecte ale mitului/ Aspects of the myth, Editura Univers, Bucureşti, 1978, p.5.

Girardet Raoul, Mituri şi mitologii politice/ Political myths and mythologies, Traducere de Daniel Dimitriu, Prefaţă de Gabriela Adameşteanu, Institutul European, Iaşi, 1997 (după Raoul Girardet, Mythes et mythologies politiques, Edition du Seuil, Paris, 1986.

Ibrăileanu Garabet, Spiritul critic în cultura românească/ The Critical Spirit in the Romanian Culture, Editura Junimea, Iaşi, 1970.

Le Goff Jacques, Imaginarul medieval. Eseuri/ The Medieval Imagination. Essays , Editura Meridiane, Bucureşti, 1991.

Mocanu Mihaela, Publicistica eminesciană. Un model de analiză situaţională/ Eminescu’s Journalism. A situational analysis model , în „Philologica Jassyensia”, Anul IX, Nr. 1 (17), 2013, p. 79-88.

Mocanu Mihaela, Publicistica eminesciană în orizontul receptării/ Eminescu’s Journalism in the Horizon of Interpretation, în „Studii de Ştiinta şi Cultură”, Volumul IX – Numărul 2 (33) 2013, p. 59-68.

Mocanu Mihaela, Celălalt Eminescu/ Other Eminescu, în „Philologica Jassyensia”, An X, Nr. 2 (20), 2014, p. 69–80.

Perpessicius, Eminesciana/ Eminesciana, Junimea, Iaşi, 1983.

Platon Al. F., Imaginarul politic şi formarea identităţilor europene/ Political vision and the formation of European identities, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Centrul de Studii Europene, Iaşi, 2005.

Sâmbotin Dan Gabriel, Anul 1600. Cenzura imaginarului ştiinţific la începutul modernităţii/ Year 1600. Censorship at the beginning of the imaginary scientific modernity, Institutul European, Iaşi, 2015.

Sereş Alexandru, Naţionalismul lui Eminescu/ Eminescu’s nationalism, în „Familia”, nr.4/ 2000, p. 7.

Spiridon Monica, Eminescu. Proza jurnalistică/ Eminescu. Proza jurnalistică, Editura Curtea Veche, Bucureşti, 2003, p. 57.

Storfa Joachim Peter, Scrierile politice ale lui Mihai Eminescu/ Political writings of Mihai Eminescu, Editura Paideia, Bucureşti, 2003, p. 107.

Wunenburger Jean-Jacques, Imaginariile politicului/ Political imaginary, Traducere din franceză de Ioan Buşe, Editura Paideia, Bucureşti, 2005.

DISTRIBUIȚI